Psikolojide Çevre ve İklim Değişikliği Çalışmaları Sempozyumu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Psikoloji Bölümü ev sahipliğinde 26-27 Kasım 2022 tarihlerinde gerçekleştirildi.
Türkiye’de, çevre ve iklim konularına odaklanan ilk ulusal psikoloji etkinliği olma özelliğine sahip Psikolojide Çevre ve İklim Değişikliği Çalışmaları Sempozyumu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Psikoloji Bölümü bünyesindeki EnviPsy-Çevre Psikolojisi Araştırma Grubu & Laboratuvarı ev sahipliğinde, 26-27 Kasım 2022 tarihlerinde çevrimiçi olarak düzenlendi.
Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gözde KIRAL UÇAR’ın açılış konuşmasıyla başlayan sempozyum Türkiye’nin farklı üniversitelerinden çok sayıda araştırmacı ve dinleyicinin yoğun ilgisiyle karşılandı. İki gün boyunca ilgiyle takip edilen sempozyumda çevre davranışı, iklim değişikliği, insan ve insan dışı doğa arasındaki karşılıklı ilişkiler bağlamında farklı perspektiflerden çeşitli sunumlar gerçekleştirildi.
Sempozyum Programında yer aldığı üzere, 7 oturumda 32 bildiri sunumunun gerçekleştiği etkinlikte psikolojinin farklı alt disiplinlerinin çeşitliliğini yansıtan çok sayıda özgün çalışma dikkat çekti. Hayvansal ürün kullanımının psikolojik öncüllerinden kampüste atık ayırma davranışının teşvik edilmesini amaçlayan uygulama önerilerine, eko-anksiyete ve iklim değişikliğine yönelik bireysel uyum davranışlarından çevre yanlısı davranışlarda sosyal kimliklerin rolüne, çeşitli konuların tartışıldığı sempozyumda ayrıca 2 farklı panel oturumu gerçekleşti. Yer bağlılığının çevre yanlısı davranışlar ve sivil katılımla ilişkisi, çevre meselelerinde adalet algısınn rolü, çevre sorunlarında kolektif eylem, çevreci olan/olmayan davranışlara kuramsal yaklaşımlar gibi konuların tartışıldığı ilk panel oturumunda çevre ve iklim değişikliği çalışmaları sosyal ve politik psikolojinin sunduğu kuramsal ardalandan hareketle tartışıldı. Sempozyumun diğer gününde gerçekleşen panel oturumunda ise klinik, nöropsikoloji ve bilişsel psikoloji perspektifinden çeşitli araştırmalar incelendi. Panel oturumunda doğanın psikolojik sağlık üzerindeki onarıcı etkileri ve müdahalelerdeki yeri başta olmak üzere çevre yanlısı davranışların nöropsikolojik bir perspektiften değerlendirilmesi tartışılmış, doğa ile etkileşimin insan beynini nasıl etkilediği sorusuna yanıt aranmıştır.
Sempozyumda gerçekleştirilen bilimsel oturumların ardından Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye ile bir Vikimaraton tanışma etkinliği gerçekleştirildi. Uludağ Üniversitei Psikoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Leman Pınar Tosun ve Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubundan Başak Tosun tarafından yönetilen etkinlikte Vikipedi’nin işleyiş prensibi, çevre, iklim değişikliği ve psikoloji konularında Vikipedi’ye nasıl içerik sağlanabileceği ve bu katkının ilgili konularda .alışan araştırmacılar için taşıdığı öneme dikkat çekildi.
Karbon ayakizinin en aza indirilmesi, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin katılımının kolaylaştırılması gibi nedenlerle çevrimiçi ve ücretsiz olarak gerçekleştirilen etkinliğin kapanış oturumunda söz alan katılımcılar, sempozyum organizasyonunun titizlikle gerçekleştirilmesi ve ilgili alana değerli katkısı konusunda görüşlerini bildirdi. Çeşitli öneri ve beklentilerin ifade edildiği değerlendirme toplantısında konuşan düzenleme kurulu başkanı Doç. Dr. Gözde Kıral Uçar, etkinliğin devamının geleceğini, çevre ve iklim değişikliği konularında psikologların daha aktif bir katılım sağlaması için her türlü olanağı değerlendirmeye çalışacaklarını belirtti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde kurulan EnviPsy-Çevre Psikolojisi Araştırma Grubu & Laboratuvarı’nın bu sempozyumun gelecek yıllarda devam etmesi için gerekli desteği sunacağını belirten Kıral Uçar’ın ardından söz alan düzenleme kurulu üyesi Prof. Dr. Derya Hasta, beklediklerinin çok ötesinde bir ilgiyle karşılaştıklarını ifade ederek sempozyumun gerçekleşmesindeki en değerli katkının katılımcıların ilgisi olduğunu belirtti. Değerlendirme toplantısı, hazır bulunan katılımcıların gelecek için etkinlik önerileri, bu alanda çalışan psikologların bir araya gelebilmesini mümkün kılacak çeşitli yollara ilişkin görüşleri ve temennileriyle sona erdi.
Gelecek sempozyum ve psikologların çevre ve iklim değişikliği çalışmalarındaki yeni etkinlikleri ile ilgili haberlere aşağıdaki web sayfası ve sosyal medya hesaplarından erişilebilir.
2022 yılında gerçekleştirilen ilk sempozyumun programı ve bildiri kitapçığına aşağıdaki dosyalardan ulaşabilirsiniz.
Sempozyumdan kareler için aşağıda yer alan fotoğraf galerisini ziyaret edebilirsiniz.